Zasady komentowania: bez anonimowych komentarzy

Jakie wino powinno być użyte do Konsekracji?


Prawo kanoniczne podaje, że materią eucharystyczną musi być wino gronowe, czyli z winogron. Dla wierności temu przepisowi wymagany jest certyfikat czyli pochodzenie od zaprzysiężonego producenta, który odpowiednio oznacza i opięczetowuje wino mszalne. Jest to gwarancja, że nie ma w nim domieszek cukru, wody czy innych substancyj, które mogą sprawiać, że materia jest wątpliwa, niegodna czy wręcz nieważna.

Konsekracja wina bez certyfikatu jest wtedy ważna, gdy spełnia ono warunki gwarantowane przez certyfikat. Użycie takiego wina jest dopuszczalne, gdy nie ma możliwości użycia wina z certyfikatem. Lekceważenie wymogu wina certyfikowanego, tzn. użycie wina niecertyfikowanego bez ważnej przyczyny, jest wykroczeniem przeciw przepisom liturgicznym i grzechem ciężkim.

2 komentarze:

  1. Czy wino inne niż z winogron jest w zupełności nieważną materią Najświętszego Sakramentu? Czy winogrono z jakiegokolwiek gatunku winorośli jest ważną materią? Załóżmy taką sytuację. Na całym świecie panuje reżim, który z nienawiści do Wiary chce całkowicie zniszczyć i uniemożliwić ważne sprawowanie Mszy. Dlatego podejmuje działania w domyśle mające na celu wytępienie wszystkich gatunków winorośli po to, by nie można było zbierać winogron do produkcji wina mszalnego. Lub wprowadza nowy zastępczy gatunek rośliny, z której są owoce podobne właściwościami do winogron (wygląd, smak, właściwości zdrowotne), lecz genetycznie niebędący z rodziny winorośli. Coś tak jak gatunek bydła, który podobny jest do tura, ale nie jest genetycznie turem. Co w takiej sytuacji?

    OdpowiedzUsuń
  2. Według dyskusji z tej strony: https://www.katolik.pl/forum/read.php?f=1&t=407599&a=2
    Neokatechumenat kiedyś używał wina Witosha, do którego jak jeden z użytkowników napisał "dodaje się spirytusu winnego (destylatu winnego), czyli wygląda na to, że nie zachodzi jedynie naturalny proces fermentacji, prowadzący do powstania wina, lecz w pewnej fazie dodano z zewnątrz substancję podnoszącą poziom alkoholu". Czy to jest tak poważne złamanie przepisów liturgicznych, że może powodować użycie nieważnej materii sakramentalnej? Jeden z użytkowników zacytował orzeczenie władz kościelnych z 1890 roku:
    "1. Dla wzmacniania i konsekrowania wina słabego można dodać wg orzeczenia Kongregacji z 30 VII 1890 r., alkoholu pod trzema warunkami:
    a) alkohol musi być z wina
    b) w ilości nie więcej niż 12%
    c) dolany do wina świeżego
    Inaczej materia stałaby się niedozwoloną."

    OdpowiedzUsuń